POSTCORE: fördjupningskurs 2024

Malmö Centrum för ISTDP erbjuder sedan hösten 2021 en postcorekurs för terapeuter som avslutat den treåriga coreutbildningen. Våren 2024 drar vi igång en ny omgång. Vi ses varannan månad för två heldagar under hela 2024, sammanlagt 10 dagar, plus en eftermiddag med Jonathan Entis. Förutom att deltagarna tar med sig inspelningar att bli handledda på till varje tillfälle så kommer kursläraren att visa film och föreläsa om olika aspekter av ISTDP.

TEMAN

Tredje generationen ISTDP. Mycket håller på att förändras inom ISTDP i och med att den tredje generationen ISTDP-lärare nu håller utbildningar och sprider ISTDP i världen. Den här kursen kommer att diskutera några aktuella trender inom den globala ISTDP-gemenskapen som hänger samman med att den tredje generationen nu kliver fram. Några av dessa teman är: psykoanalytiska perspektiv på ISTDP, för- och nackdelar med radikal self-disclosure, Davanloos renässans och psykedelisk ISTDP.

Motstånd. Patienter med högt motstånd och högre grader av syntonicitet kräver att vi som terapeuter kan intervenera med hög precision och uthållighet. Vi behöver kunna ifrågasätta motståndet och samtidigt acceptera att patienten har all rätt att hålla kvar vid det – vi behöver acceptera eller kanske till och med älska motståndet. Kursen kommer dessutom att lära ut några av grunderna i Jonathan Entis sätt att arbeta med motstånd på, vilket bland annat betonar arbete med de taktiska aspekterna av motståndet, samt ett reducerat användande av “pressure to feeling”.

Terapeuten som person. Vilka inre hinder har du som terapeut för att kontinuerligt sätta press på motståndets framsida parallellt med att du bjuder in till ett positivt samarbete?

OM LÄRARNA

Thomas Hesslow

Huvudlärare är Thomas Hesslow. Thomas är leg. psykolog och ISTDP-terapeut/lärare/handledare, kliniskt verksam vid Malmö ISTDP-mottagning. Han är en av grundarna till det svenska ISTDP-institutet och Malmö Centrum för ISTDP. Förutom att han håller coreutbildningar så undervisar han även vid Lunds Universitet och Linnéuniversitetet. Han har lärt sig ISTDP av Jon Frederickson, Tobias Nordqvist, Allan Abbass, Ange Cooper, Peter Lilliengren och Jonathan Entis. Han är chefredaktör för Journal of Contemporary ISTDP. Under 2024 ger Thomas ut en bok om ISTDP, Intensiv Dynamisk Korttidsterapi – en introduktion.

Jonathan Entis

Gästlärare är Jonathan Entis. Jonathan är legitimerad psykolog (PhD) med privat mottagning i Cambridge, Massachusetts. Han är verksam som lärare vid Harvard Medical School, där han de senaste fem åren har undervisat och handlett inom ISTDP. Jonathan leder ett antal internationella online-utbildningsgrupper inom ISTDP och håller även en postcore tillsammans med John Rathauser i Amsterdam. Han är medförfattare tillsammans med John Rathauser och Mikkel Reher-Langberg till den kommande boken “Fundamentals of Davanloo’s Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy, Volume I.”. Här är en intervju med Jonathan: intervju.

PRAKTISK INFORMATION

Målgrupp: Kursen riktar sig till kliniskt verksamma personer som har genomgått den treåriga ISTDP-utbildningen Core, och som är sugna på att fortsätta utvecklas i grupp. Vi kommer att ses i en grupp om 7-8 personer.

Tid och dag: Kursen består av fem tvådagarsmoduler på plats i Malmö plus en eftermiddag på Zoom. Tvådagarsmodulerna kommer att ske 9.00-17.00. Kursen sker på följande dagar:

  • modul 1 – 8-9:e februari
  • Eftermiddag med Jonathan – 15:e mars kl 14-17.
  • modul 2 – 4-5:e april
  • modul 3 – 7-8:e juni med Thomas och Jonathan (detta är ett öppet evenemang, se mer info här)
  • modul 4 – 5-6:e september
  • modul 5 – 7-8:e november

Schema: Varje handledningstimme innehåller 50 minuter handledning och 10 minuter diskussion i grupp. Schemat för modul 1,2,4 och 5 är som följer.

Dag 1
föreläsning 9-12,
lunch,
handledning 13-16.30,
forum/grupptid 16.30-17

Dag 2
handledning 9-12,
lunch,
handledning 13-16.30,
forum/grupptid 16.30-17

Schema för modul 3 kommer senare.

Plats: Platsen är Malmö ISTDP-mottagning, Amiralsgatan 20, Malmö. Eftermiddagen med Jonathan sker på Zoom.  

Kostnad: Deltagande kostar 5000 kr per modul exkl moms, förutom modul 3 som kostar 3500 kr exkl moms. Eftermiddagen med Jonathan kostar 1500 kr exkl moms. Sammanlagt kostar kursen 25000 kr exkl moms.

Anmälan och frågor: Skicka ett mail till Thomas Hesslow (thomas.hesslow@gmail.com) där du anger namn, fakturaadress, utbildning och arbetsplats. Ange också för vem och när du läste Coreutbildningen.