Core i Stockholm 2021

En fördjupningsutbildning i ISTDP kommer att arrangeras av Rasmussen Psykoterapi AB med start i februari 2021. Utbildningen sker i samarbete med ISTDP-institutet, Sveriges nätverk för utbildare i ISTDP.-utbildare och handledare. Kursen är ackrediterad som specialistkurs av Psykologförbundet.

Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) är en affektfokuserad psykoterapeutisk modell med teoretisk grund i psykoanalysen. Modellen har ett växande forskningsstöd för behandling av bland annat behandlingsresistenta depressioner, funktionella somatiska symtom samt personlighetssyndrom. Eftersom det är en transdiagnostisk modell passar den även bra för patienter med psykiatrisk samsjuklighet av olika slag. Metoden innebär att man lär sig anpassa behandlingen efter patienten utifrån den respons man får i form av t.e.x. undvikandebeteenden (försvar) eller ångestreaktioner. Behandlingsupplägg och interventioner skiljer sig mycket åt beroende på patientens kapacitet och ambitionen är att behandlaren ska vara så flexibel och effektiv i sitt arbete som möjligt.

En fördjupningsutbildning i ISTDP är inte enbart en utbildning i en specifik psykologisk behandling. Utbildningen etablerar även generella hjälpsamma principer för hur man kan utvecklas som behandlare i syfte att hjälpa fler patienter: hur videoinspelning av patientsamtal används i handledning, hur man själv kan titta på videoinspelade samtal på ett konstruktivt sätt, hur man övar på specifika psykoterapeutiska färdigheter, hur man maximerar effekten av expert- och kamrathandledning etc. Dessa principer (kallade ”deliberate practice”) bygger på forskning gällande hur man uppnår expertis inom ett område och är användbara oavsett vilket psykoterapimodell man arbetar utifrån.

Upplägg

Utbildningen följer det upplägg som utvecklats av Jon Frederickson mfl, så kallad Core training: tolv heldagar per år fördelade på fyra tredagarspass. Utbildningen omfattar tre år. I varje tredagarsmodul tas en specifik aspekt av ISTDP-metoden upp i teoretiska genomgångar och olika typer av praktiska, färdighetsutvecklande övningar (rollspel). Inom ramen för varje modul erhåller varje student en timmes individuell handledning utifrån en egen, filmad terapisession. Fokus ligger på praktik snarare än teori eftersom det förväntas ge större effekter i den enskilde studentens/behandlarens arbete med patienter. Mellan åtta och tio studenter ingår i gruppen och ambitionen är att skapa en lärandemiljö där var och en ges utrymme att lära och utvecklas optimalt. Därför läggs stor vikt vid att bygga trygghet och tillit i utbildningsgruppen. Varje utbildningsdag avslutas med en grupprocesstimme för att främja lärande, utveckling och ett gott klimat i gruppen.

Huvudlärare är leg psykolog Niklas Rasmussen. Niklas har genomgått core-utbildning i ISTDP och går nu en lärar-/handledarutbildning för Jon Frederickson, en av världens ledande experter inom ISTDP och ISTDP-handledning. Liv Raissi, leg psykolog och ISTDP-terapeut och certifierad ISTDP-utbildare, kommer vara gästlärare vid ett eller flera tillfällen under
utbildningen. Även andra gästlärare kan tillkomma.

Krav för att bli godkänd: närvaro och aktivt deltagande vid samtliga kurstillfällen. Varje student ska ta med filmade terapisessioner till varje utbildningstillfälle för att få handledning. Inför varje utbildningsmodul kommer studenterna få information om kurslitteratur att studera in bestående av vetenskapliga artiklar (tillhandahålls utan extra kostnad) och utvalda kapitel i ISTDP-relaterade fackböcker (införskaffas av kursdeltagarna själva).

Lokal: ISTDP-mottagningen Stockholm, Timmermansgatan 9, Stockholm

Kostnad: 6500kr exkl. moms per tredagarsmodul.

Kvalifikationskrav: Psykolog- eller psykoterapeutlegitimation. Psykologer som går PTP-tjänst kan erbjudas plats men då görs en individuell bedömning. All erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete är meriterande.

Kursstart: 15-17 februari 2021.

Ansökan: Skicka din ansökan till rasmussenpsykoterapi@gmail.com med information om psykolog/psykoterapeutleg, år då leg utfärdades, beskrivning av arbetslivserfarenheter och tidigare relevanta utbildningar. De som tackar ja till att gå utbildningen förbinder sig att delta under utbildningens första år, dvs. de första fyra tredagarsmodulerna. Fullt pris kommer att debiteras även vid frånvaro.

Mer information om Niklas Rasmussen: www.rasmussenpsykoterapi.se
Mer information om ISTDP-institutet: www.istdpinstitutet.se

Utskriftsvänlig information: