Elisabet Rosén har genomgått Core training inom APT med Kristin Osborn. Här är en intervju som vi gjorde med henne i samband med hennes deltagande vid den internationella IEDTA-konferensen i Boston i slutet av september.
Till att börja med… hur kändes det att vara på konferensen?
IEDTA står ju för International Experiential Dynamic Therapy Association, vilket borde inbegripa alla affektfokuserade dynamiska terapiformer. Föreningen domineras dock tydligt av Davanloos inriktning ISTDP. Det som trots detta förvånade och gladde mig allra mest var den metodflexibilitet som avspeglade sig i videopresentationerna. Gång på gång under konferensens presentationer framhölls vikten av terapeutens autencitet framför en strikt hörsamhet till manualen. Detta blev extra tydligt vid bl a presentation av mer komplexa ärenden, samt presentationerna under temat motöverföring, Kristin Osborns panel, där två svenskar gjorde riktigt fina presentationer: ISTDP-terapeuten och forskaren Robert Johansson, med ett djupt berörande och samtidigt humoristiskt inslag, samt APT-terapeuten Jenny Svebeck om hennes egna affektblockeringar under Core-training, med filmklipp, som visade hur de hindrat henne i terapiarbetet. Mycket modigt att visa det! Fokusera på terapeuten snarare än patienten blev också mycket tydligt under en workshop kring Deliberate Practice, där Tony Rousmaniere, Alexandre Vaz, Vidar Husby, Pål Olsen och Luca Rossi presenterade olika arrangemang för att skapa engagemang i Deliberate practice för en fördjupad förståelse av sig själv som person och terapeut för undanröjandet av egna blockeringar, och därmed utvecklandet av den egna terapeutiska förmågan.
Var det något särskilt som förvånade dig under konferensen?
Att Deliberate practice tycktes vara en nyhet för konferensdeltagarna.
Var det något särskilt föredrag som stack ut från mängden?
Det mest spännande föredraget… det fanns flera som visade väldigt komplexa ärenden, där patienternas både stora svårigheter och oerhörda motivation och kapacitet att växa var så framträdande, och där terapeuterna hade den goda smaken att närvara utan att störa den läkande processen som var för handen. Fantastiska filmer! Det var oerhört inspirerande att se och lyssna på allt detta, men också att få bidra till konferensen.
Ja, kan du inte berätta mer om hur du bidrog?
Tillsammans med ISTDP-terapeuten och yogainstruktören Diane Byster genomförde jag (APT-terapeut och dans- och rörelseterapeut) en upplevelsebaserad workshop med yogainslag för behandling och en icke-verbal handledningsövning i Deliberate practice-stil. Lite överraskande var också att första dagens forskningspanel hade anpassat sitt budskap till den kliniska församlingen, vilket innebar att deras framförande blev begripligt och kliniskt meningsfullt, vilket var extra tacksamt.
Vad har du att säga till de som funderar på att åka på nästa konferens i Venedig 2021?
Ja, konferensen i Venedig 2021, det är snarare än man tror! Det är bara för oss alla att fundera på vad vi vill bidra med där under det underbara temat: “Love is in the air”. Snart är det dags att packa väskan och så bär det av igen!