Att samarbeta med psykiatriska patienter

Den 13:e april håller Thomas Hesslow en halvdagsworkshop i Ronneby.

Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP) utvecklades under 1980- och 1990-talet i Kanada. Behandlingsmetoden är specifikt utvecklad för komplexa och kroniska tillstånd där andra behandlingar inte haft önskad effekt. I den här introduktionsföreläsningen diskuterar Thomas Hesslow de grundläggande principerna för när ISTDP tillämpas i psykiatrisk vård.   

Thomas Hesslow

Med målet att hjälpa svårt sjuka patienter började Habib Davanloo, en iransk-kanadensisk läkare, experimentera med nya psykoterapeutiska tekniker under sjuttiotalet. Resultatet är en flexibel, transdiagnostisk terapimetod som lämpar sig väl för olika typer av psykiatriska besvär. Metoden har ett växande forskningsstöd för allt från avgränsade psykologiska besvär såsom paniksyndrom och social ångest till komplexa tillstånd som borderline personlighetssyndrom och psykossjukdom. Fler och fler studier visar även att metoden är effektiv vid funktionella/medicinskt oförklarade symptom såsom kronisk smärta, funktionella kramper och huvudvärk.

I den här föreläsningen beskrivs grunderna i ISTDP och några centrala färdigheter för arbete med psykiatriska patienter illustreras genom videoinspelningar och rollspel. Särskilt fokus kommer att ligga på färdigheter som syftar till att etablera ett effektivt samarbete med patienter som av olika skäl gör motstånd till terapiprocessen. Dessutom kommer Thomas diskutera sina erfarenheter av att arbeta i ett ISTDP-team inom psykiatrin. 

Thomas Hesslow är leg. psykolog, ISTDP-terapeut och lärare/handledare inom ISTDP. Han drev 2017-2019 en ISTDP-verksamhet vid Psykiatri Nordväst i Sundbyberg tillsammans med några kollegor som erbjöd behandling för patienter som inte svarade på standardbehandling med läkemedel, KBT eller PDT. Han arbetar just nu heltid med terapi, handledning och undervisning på Malmö ISTDP-mottagning. Han sitter i styrelsen för Svenska ISTDP-föreningen och är en av grundarna för utbildningsnätverket ISTDP-institutet. 

PRAKTISK INFO

Målgrupp: Vårdpersonal och studenter inom vårdyrken
Kostnad: 1000 kr för yrkesverksamma, 500 kr för heltidsstudenter
Plats: Hälsocenter, Götgatan 29E, Ronneby
Datum & tid: 13:e april 2022, 13.30 – 16.30
Anmälan: Skicka ett mail till thomas.hesslow@gmail.com där du anger Namn, Yrkestillhörighet, Arbetsplats och Fakturaadress
Frågor: Om du har frågor kan du vända dig till thomas.hesslow@gmail.com

Här är informationen som PDF: